01_The_Botanic_HERO.jpg
02_The_Botanic_INTERIOR.jpg

The Botanic

SILVERDALE

The Botanic is nestled into a gentle north-west facing hillside. A design philosophy of ‘Communities within Communities’, brings purpose, involvement and a collective sense of security. Buildings, roads and paths creates a distinction between community areas to retain privacy. The village spans a stream and takes advantage of its natural amenity by creating a boardwalk for both public and resident use. Communal spaces form the heart of the village. Homes are positioned to take advantage of light and views, with visibility for an added sense of security. Taller buildings at the perimeter offer a sense of shelter, while leaving sight lines out to the surrounding green spaces.

 

Based on biophilic design principles, The Botanic interiors are designed to let nature in, and optimise mental and physical wellbeing. Spaces welcome the flow of light and air inside, connecting with the external environment wherever possible. Incorporating organic materials, textures and patterns, the experience creates a sense of comfort and familiarity with the geometry of the natural world. Aspirational and inspiring spaces allow for new experiences, time to enjoy moments with friends, and a vibrant, active lifestyle. Interior materials and finishes are custom designed for style and ease of use.

 

Progressive architecture and landscape solutions deliver excellent urban design outcomes while creating visual interest and a refreshing evolution for retirement living. The Botanic’s hillside vantage point and green outlook offers beautiful views, year-round. With its inclusive philosophy, The Botanic integrates with its neighbourhood, featuring onsite childcare, retail and dining. It’s well-connected to transport, walking and cycling networks and accessible to Silverdale, Whangaparaoa and Auckland. The heart of the village sits at the stream edge, overlooking eco-sourced restorative native planting and an established Totara grove – home to local bird life.

 

Outdoor living spaces are designed to enhance the lives of the residents and their families, and bring people together in nature. Welcoming and connected year-round, landscape design creates a multi-layered experience to embrace the beauty of nature. An edible garden, park-like spaces, a grape arbour and an olive grove set The Botanic apart, with varied, accessible landscaping year-round – from a fragrant, colourful spring garden to the refreshing Summer Lawn. Boardwalks and paving through native and tropical planting, ensure the less mobile can experience the gardens without obstacles. A playground encourages young visitors to relish every visit, while a childcare centre on site benefits both kids and residents.

 

Development outline:

The resource consent allows The Botanic to construct and operate a large scale master planned retirement community which includes 465 retirement units, comprising a mix of 383 apartments and 82 villas, 49 bed care facility, 24 bed dementia unit and recreational facilities.

 

- Apartment living, 1 to 3 bedroom options

- Generous 1 or 2 bedroom Villas

- Aged care, additional support services due for completion 2024

 

Amenities:

- Pool, spa, gym, salon and wellness room

- Bars, cafe, restaurant, business and meeting room

- Library, cinema, craft / games room, residents workshop

- Outdoor bowling, croquet, putting green

- BBQ area, bee keeping, vege garden, nature walk, playground